08-6118500

Körkort/Trafik

Mer om körkort och trafik

Polisen kan ha i uppdrag att omhänderta ett körkort för att skicka det till Transportstyrelsen som ska fatta beslut om körkortet ska återkallas och hur länge. Transportstyrelsen skickar ut en blankett till körkortsinnehavaren där denne ges tillfälle att yttra sig. I många fall gör det varken till eller från vad man skriver i yttrandet men i vissa fall finns det omständigheter som är viktiga att ange då det har betydelse vid Transportstyrelsens bedömning. Anna kan hjälpa dig att svara Transportstyrelsen om du vill.

Det kan vara bra att känna till att ett körkort är, i juridisk mening, ett slags tillstånd. Precis som restauranger som har tillstånd att servera alkohol så har den som har körkort tillstånd att framföra ett fordon. Om man inte sköter sig eller annars uppfyller kraven för tillståndet/körkortet så kan Transportstyrelsen vidta åtgärder som t.ex. återkalla, meddela varning eller förena tillståndet/körkortet med villkor, etc.

Om man inte erkänt ett trafikbrott som man misstänks för blir man kallad till tingsrätt som får avgöra ärendet. Tingsrätten kan komma att avgöra ärendet även om man som misstänkt inte kommer på rättegången. Om det rör sig om mindre allvarliga trafikbrott har man vanligen inte rätt till en offentlig försvarare, men det finns undantag. Man kan dock alltid anlita en privat försvarare på egen bekostnad.

Tingsrätten kommer inte att ta ställning till om körkortet skall återkallas. Körkortsfrågan avgörs av Transportstyrelsen medan trafikbrottet avgörs av tingsrätt, det är två olika frågor som avgörs av två olika myndigheter.

Vid rattfylleri har det ingen betydelse om man behöver körkortet i tjänsten eller inte. Alkolås är enda möjligheten att få köra om man dömts för rattfylleri. Vid rattfylleri av normalgraden dras körkortet ett år och vid grovt rattfylleri dras det i två år.

Bli uppringd

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Offert

Fyll i och skicka så återkommer vi så snart vi kan!

[contact-form-7 404 "Not Found"]